4 Οκτ 2011

Η επιστήμη επιλέγει το πιο «πιασάρικο» τραγούδι στην ιστορία της μουσικής!


Σύμφωνα με έρευνα που διοργανώθηκε από το Goldsmiths University, το πιο αξιομνημόνευτο και πιάσαρικο τραγούδι στην ιστορία της  μουσικής είναι το “We Are The Champions” των Queen!
Tα στοιχεία που λήφθηκαν υπ` όψιν για την συμπλήρωση μιας λίστας με συνολικά δέκα τραγούδια σε αυτή την κατηγορία, ήταν τα εξής: μεγάλες και λεπτομερείς μουσικές φράσεις, πολλαπλές αλλαγές τονικότητας στο ρεφρέν ενός τραγουδιού, αντρικά φωνητικά και η παρουσία φωνητικής δραστηριότητας με έντονες εξάρσεις.
 Στην λίστα των πιο “catchy” τραγουδιών, την πρωτιά κατέλαβε το “We Are The Champions”, ενώ ακολούθησαν τα “YMCA” των Village People, “Fat Lip” των Sum 41 και “Monster” των Automatic.

Happy Birthday Sting!


O Sting σήμερα (Κυριακή 2 Οκτωβρίου) γίνεται 60 ετών! Ο αγαπημένος jazz-pop-rock συνθέτης και ερμηνευτής γιόρτασε τα γενέθλια του με μια εντυπωσιακή συναυλία στο Bacon Theatre της Νέας Υόρκης με σκοπό την χρηματοδότηση του φιλανθρωπικού ιδρύματος Robin Hood Foundation.
 Στην συναυλία συμμετείχαν καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της pop/rock, από τον will.i.am τον Stevie Wonder και την Lady Gaga μέχρι τον Bruce Springsteen, την Mary J. Blige, αλλά και τον ηθοποιόRobert Downey Jr!
 O Sting ερμήνευσε και τραγούδια των Police, όπως το “Can`t Stand Losing You” στο οποίο τον βοήθησε ο Bruce Springsteen, αλλά και το “Every Breath You Take” όπου τον συνόδευσαν όλοι οι συν-εμφανιζόμενοι καλλιτέχνες. Χρόνια πολλά «Κεντρί»!
Εδώ ένα track-διαμάντι του Sting με special guests έκπληξη!
... και άλλο ένα εδώ από τον Bruce Springsteen!

Ο Dave Grohl ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για το “Nevermind” των Nirvana!


Ύστερα από ένα καταιγισμό συνεντεύξεων, δηλώσεων και αμήχανων αφιερωμάτων με αφορμή την επέτειο από την κυκλοφορία του “Nevermind” των Nirvana, ο Dave Grohl αποφάσισε να πει εκείνος τηνιστορία του θρυλικού album, έχοντας ζήσει κάθε στιγμή της δημιουργίας του από κοντά.
Ο drummer των Nirvana επέστρεψε στα Sound City Studios, ένα στούντιο ηχογραφήσεων όπου έχουν γεννηθεί σπουδαίες κυκλοφορίες της rock, ανάμεσα τους και το “Nevermind” των Nirvana.
Tην πληροφορία αποκάλυψε ο Kevin Cronin των Reo Speedwagon στα Artisan News λέγοντας: «Ο Dave βρίσκεται αυτή την στιγμή στα Sound City Studios και δουλεύει πάνω σε κάτι καινούριο. Δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω, αλλά μάλλον θα το ανακοινώσει σύντομα. Είναι ένα studio όπου βγήκαν πολλά κλασσικά albums όπως το “Nevermind”. Αυτό που ξέρω είναι ότι ετοιμάζεται να διηγηθεί τις ιστορίες όλων των ανθρώπων που πέρασαν από εκέι.» Ανυπομονούμε…

Adele- Someone Like You! Δείτε το εδώ!

Το ακούσαμε για πρώτη φορά στα Brit Awards και πολλές καρδιές ράγισαν, στην ανάμνηση ενός χωρισμού. Το video clip από το εύθραυστο και μελωδικό “Someone Like You” έκανε πρεμιέρα στο MTV το Σάββατο. Απολαύστε το!
























Το CD αργοπεθαίνει… αλλά όχι η μουσική


Μουσικολογία: μόνιμη στήλη. Γράφει ο αρχισυντάκτης του music.net.cy και melodia.com.cy Μάριος Παπασάββας...
Τα επίσημα στατιστικά της IFPI (Διεθνής Ομοσπονδία Φωνογραφικών Βιομηχανιών) δείχνουν ότι κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι επιλέγουν να αγοράσουν την μουσική τους σε υλική μορφή.
Όταν μιλούν οι αριθμοί τότε ακούμε μόνο αλήθειες, και οι αριθμοί στους στατιστικούς πίνακες της IFPI λένε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται όλο και λιγότερο για το φυσικό προϊόν της μουσικής βιομηχανίας. Μιλάω για αυτό το τετράγωνο διαφανές πλαστικό κουτί με όμορφες φωτογραφίες και το δισκάκι καλά στερεωμένο στο εσωτερικό του. Το CD (ψηφιακός δίσκος) φαίνεται ότι δεν τηρεί τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η αγορά και προϊόντα που δεν ακολουθούν τις εξελίξεις εξαφανίζονται.
Θυμάστε τις εποχές πριν την ψηφιακή φωτογραφία; Τότε που σε ένα ταξίδι γεμίζαμε 3 φιλμ των 36 φωτογραφιών και όταν επιστρέφαμε τα πηγαίναμε στον φωτογράφο για να τα εμφανίσει. Χωρίς να ξέρουμε αν θα μας βγούνε καλές τελικά όλες (και οι 108) φωτογραφίες, πληρώναμε τον φωτογράφο (ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό) και τελικά μέναμε με το στόμα ανοιχτό όταν καταλαβαίναμε ότι τελικά οι 30 φωτογραφίες, ανάμεσά τους και κάποιες πολύ σημαντικές, μας βγήκανε άσπρες, μαύρες, πολύ φωτεινές ή δεν μας βγήκανε καθόλου. Έπρεπε όμως να πληρώσουμε την εμφάνιση ολόκληρου του φιλμ, στα τυφλά, χωρίς καμία εγγύηση, για να πάρουμε αυτά τα κομμάτια από χαρτί που τελικά (τα περισσότερα) μας ήταν άχρηστα.
Όταν ήρθε λοιπόν η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή τα βάσανά μας είχαν τελειώσει. Χωρίς αλλαγή φιλμ, χωρίς τεχνικά προβλήματα και «καμένες» αναμνήσεις, μπορούσαμε τώρα να φέρουμε μαζί μας από μια εκδρομή απεριόριστο αριθμό φωτογραφιών, να τις δούμε αμέσως μόλις τις τραβήξουμε χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού και των μηχανημάτων του. Βέβαια οι παραδοσιακοί φωτογράφοι έχασαν τη δουλειά τους αλλά όπως πάντα την μάχη κέρδισε ο πιο σύγχρονος, ο πιο εύκολος και ο πιο πρακτικός τρόπος.
Η ιστορία λοιπόν αυτή έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να επαναλαμβάνεται και με τα CD και την μουσική βιομηχανία. Οι αριθμοί λένε:

Πωλήσεις μουσικής ανά ήπειρο (σε εκατομμύρια δολάρια):
 
Φυσικά
Ψηφιακά
Συναυλίες
Σύνολο
ΗΠΑ
3138.7
1783.3
54.8
4976.8
Ευρώπη
5808.8
750.8
576.2
7308.8
Ασία
3600.9
1063.6
108.1
4772.7
Ν. Αμερική
430.3
62.6
25.7
518.6
Παγκόσμια
13829.3
3783.8
802
18415.2

Πωλήσεις μουσικής ποσοστό διαφοράς 2007 - 2008
 
Φυσικά
Ψηφιακά
Συναυλίες
Σύνολο
ΗΠΑ
-31.2%
+16.5%
+133.3%
-18.6%
Ευρώπη
-11.3%
+36.1%
+11.3%
-6.3%
Ασία
-4.9%
+26.1%
+14.6%
+1.0%
Ν. Αμερική
-10.3%
+46.6%
+16.7%
-4.7%
Παγκόσμια
-15.4%
+24.1%
+16.2%
-8.3%
 
 
Όπως και στο παράδειγμα της ψηφιακής φωτογραφίας, τώρα πλέον ο αγοραστής έχει την επιλογή να έχει την μουσική του στον υπολογιστή του αμέσως μόλις την επιθυμήσει, μπορεί να ακούσει και να κρίνει πριν αγοράσει και να αγοράσει αυτό ακριβώς που θέλει, τίποτα περισσότερο, κανένα πακέτο, κανένα άλμπουμ, καμία συλλογή που θα τον υποχρεώσει να πάρει κι άλλα μαζί που τελικά δεν τα χρειάζεται.
Επιστρέφουμε λοιπόν στο μοντέλο του single (γιατί από αυτό ξεκινήσαμε) αφήνοντας πίσω μας το μοντέλο του άλμπουμ και κάνοντας πλέον τους δημιουργούς να σκέφτονται ότι κάθε ένα τους τραγούδι πρέπει να αξίζει για να πουλήσει. Τίποτα πια δεν κρύβεται πίσω από ένα άλμπουμ. Κάνοντας όμως την ίδια στιγμή και τις δισκογραφικές εταιρείες να αλλάζουν τρόπο σκέψης και πρακτικές.
Θεωρώ βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να κολακεύουν τις ψηφιακές πωλήσεις και για τα χρόνια που έρχονται. Οι δισκογραφικές εταιρείες (που ακόμα απονέμουν χρυσούς και πλατινένιους δίσκους βασισμένους στις φυσικές πωλήσεις) έχουν αρχίσει να υιοθετούν τακτικές που λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις και τρέχουν τώρα να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Η Δέσποινα επιστρέφει δριμύτερη!


'Αξιζε το κόπο να περιμένουμε τελικά, αφού όπως όλα δείχνουν η Δέσποινα Βανδή αποφάσισε να χαρίσει στους φανατικούς θαυμαστές της πολλές αξέχαστες στιγμές το χειμώνα! Και ναι, όπως όλα δείχνουν επιστρέφει δριμύτερη στην ελληνική showbiz για να απολαύσει γι' άλλη μια φορά τη θέα της κορυφής!
Αυτή τη φορά την αρχή έκανε στη Γερμανία δίνοντας μια μεγάλη συναυλία τη Παρασκευή στο Αμβούργο! Το στάδιο ασφυκτικά γεμάτο και η Δέσποινα πιο κεφάτη από ποτέ έδωσε το καλύτερο της εαυτό! Όσοι παρευρέθηκαν απόλαυσαν ένα διαφορετικό πρόγραμμα αφού άκουσαν κομμάτια όπως το "ΓΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ" και το "ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΣ", από το τελευταίο δίσκο της Δέσποινας, που πρώτη φορά τα ερμήνευσε live, αλλά και πιο παλιά κομμάτια της που είχαμε αρκετό καιρό να τα ακούσουμε live από την Ελληνίδα star! Αξιοσημείωτη ήταν και η στιλιστική της επιλογή στο πρώτο πρόγραμμα της συναυλίας, αφού επέλεξε τουαλέτα Vrettos Vrettakos με φτερά..! Και το ταξίδι στο εξωτερικό δε σταματά εδώ αφού σήμερα θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη συναυλία στο Ντίσελντορφ. Μαζί της στη Γερμανία ο δικός μας, Λούκας Γιώρκας!

ΤV Stars: Τα πιο καυτά κορίτσια της αμερικάνικης τηλεόρασης...


Ξεκίνησε άλλη μια τηλεοπτική σεζόν στην Αμερική, με νέες παραγωγές αλλά και νέους κύκλους επεισοδίων σε όλες τις αγαπημένες μας σειρές. Ποιες όμως είναι οι πρωταγωνίστριες που θα μας καθηλώσουν στην μικρή οθόνη την φετινή σεζόν;
Ποιες είτε με μια τους εμφάνιση (April Bowlby), είτε με τέσσερις διαφορετικές (Judy Greer) έχουν «κολλήσει» στο μυαλό μας και δεν λένε να βγουν; Η Zooey Dechanel με την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση (“New Girl”) θα μας κάνει την ερωτευτούμε, με την ίδια χαρακτηριστική άνεση που το έχει καταφέρει και στο “500 Days Of Summer”. Θα κερνούσες ένα ποτό την Kat Dennings, ή μήπως η Kaley Cuoco είναι «σταθερή αξία;»

O Zach Galifianakis έγινε 42 ετών!


Ο Zach Galifianakis, είτε πρωταγωνιστεί στο box office hit “Hangover” είτε παρουσιάζει το δικό του –ντροπιαστικό-web talk show “Between Two Ferns” (στο funnyordie.com) δεν παύει να γίνεται το απόλυτο ξεσηκωτικό παιδί-άντρας, ένας Tasmanian Devil της κωμωδίας που λέει πάντα… ότι του κατεβαίνει!
Ο Zach είναι λίγο δύσκολο να μεγαλώσει διανοητικά, πάντως βιολογικά έγινε ένα χρόνο πιο ώριμος, κλείνοντας τα 42 την 1η Οκτωβρίου!

Ένας από τους πιο αγαπημένους, αλλά και αμφισβητήσιμους κωμικούς, που βρίσκεται περισσότερα από 15 χρόνια στο Hollywood, αρχικά ως συγγραφέας στο Saturday Night Live (τον έδιωξαν μετά από λίγες εβδομάδες) και πλέον ως πρωταγωνιστής στο τηλεοπτικό “Bored To Death” και σε major budget κωμωδίες, όπως το “Due Date” και το “Hangover”.

Σήμερα - 04 Οκτωβρίου


Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της σημερινής ημέρας; Ποιοι γιορτάζουν σήμερα και τα σημαντικά γεγονότα που συνέβηκαν στην ιστορία του χώρου της μουσικής βιομηχανίας αυτή την ημέρα του χρόνου...

Γιορτάζουν: Ιερόθεος, Φραγκίσκος
Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής



 Σημαντικά γεγονότα στην Ιστορία της Μουσικής :

1963: Ο Eric Clapton δέχεται πρόταση να γίνει μέλος των Yardbirds και να αντικαταστήσει τον Anthony "Top" Topham.

1970: Η Janis Joplin εντοπίζεται νεκρή σε ηλικία μολίς 27, αιτία θανάτου η υπερβολική δόση ναρκωτικών. Μόλις  είχε τελιώσει την ηχογράφηση του άλπουμ  "Pearl."

1982: Το συγκρότημα Squeeze χωρίζει.

1992: Το μουσίκαλ  "Anna Karenina" κλείνει μετά από 46 παραστάσεις.

1994: Οι Dream Theater κυκλοφορούν το άλπουμ "Awake."




 Άλλα σημαντικά ιστορικά γεγονότα : 

1883: Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Όριεντ Εξπρές. .

1908: Η Κρήτη επαναστατεί και κηρύσσει την ένωσή της με την Ελλάδα, η οποία, όμως, θα έρθει τέσσερα χρόνια αργότερα.

1912: Μετά την άρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει τη διακοίνωση της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την «επικύρωση της εθνικής αυτονομίας των εθνοτήτων της αυτοκρατορίας» και να προβεί σε διοικητικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στις περιοχές όπου ζούσαν εθνότητες χριστιανών, οι δυο χώρες κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Πύλης. Αρχή του Α' Βαλκανικού Πολέμου.

1987: Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ. Η εθνική κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό της Γάνδης.