26 Ιαν 2011

Συνέντευξη Τριημιτόνιο


"Νιώθουμε σαν μια παρέα που κάθεται και τραγουδάει γύρω από την φωτιά"

Με ολοκαίνουργια δισκογραφική δουλειά και μια πρόταση να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, οι Τριημιτόνιο μάλλον βρίσκονται στην πιο δημιουργική τους φάση. Από την συζήτηση προέκυψε πως ο Μάριος, ο Άγγελος και ο Δημήτρης δίνουν την ψυχή τους σε αυτό που κάνουν και το βάζουν πάνω από όλα! Μαζί μας ήταν και ο Άλεξ Παναγής, που τα παιδιά τον νιώθουν σαν το τέταρτο μέλος του γκρουπ, και όχι μόνο σαν μάνατζερ. Εμείς δεν έχουμε παρά να τους ευχηθούμε η πρώτη τους δουλειά να απογειωθεί και να καταφέρουν το καλύτερο για αυτούς στη Eurovision!



Γίνατε γνωστοί στο ευρύ κοινό μέσα από ένα τηλεπαιχνίδι. Πιστεύετε ότι έχετε αποκόψει πλέον το όνομα σας από το X-factor;
Νομίζουμε με το πέρασμα του χρόνου κάτι το αφήνεις πίσω, αλλά ποτέ δεν ξεχνάς τι σου έδωσε. Το X-factor ήταν η πρώτη μας ευκαιρία να δείξουμε στο κόσμο τι κάνουμε. Επίσης, μέσα στο παιχνίδι σχηματίστηκε το γκρουπ, ονομάστηκε Τριημιτόνιο και δέσαμε με τα παιδιά.
trimitonio_interview_1trimitonio_interview_2trimitonio_interview_3
Δεν βιαστήκαμε να βγάλουμε δίσκο αμέσως μετά το παιχνίδι, ώστε να είναι επίκαιρο, γιατί δεν θεωρούσαμε ότι με δεκατρία live ήμασταν έμπειροι τραγουδιστές για να βγούμε στη δισκογραφία.
Μετά την κυκλοφορία του cd single σας "Μαρκαδόρος", μόλις κυκλοφόρησε η πρώτη σας ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με το όνομα της μπάντας σας. Πως αισθάνεστε για αυτό;
Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, γιατί το περιμέναμε καιρό. Δεν βιαστήκαμε να βγάλουμε δίσκο αμέσως μετά το παιχνίδι, ώστε να είναι επίκαιρο, γιατί δεν θεωρούσαμε ότι με δεκατρία live ήμασταν έμπειροι τραγουδιστές για να βγούμε στη δισκογραφία. Θέλαμε να μαζέψουμε όλες τις εμπειρίες που έχουμε και να βρούμε τα κατάλληλα κομμάτια και τα πιο δυνατά, για να βγει όσο πιο καλή δουλειά γίνεται. Μόλις νιώσαμε έτοιμοι, το πράξαμε και είμαστε ευτυχισμένοι, γιατί νιώθουμε ότι έχουμε μια πολύ δυνατή δισκογραφική δουλειά, η οποία πιστεύουμε πως θα πάει πολύ καλά.
trimitonio_interview_5
Ποιοι είναι οι συντελεστές της πρώτης σας δουλειάς;
Ο Δημήτρης Φάκος, που έχει υπογράψει στίχους και μουσική στα περισσότερα τραγούδια του δίσκου, ο Γιώργος Σαμπάνης που έχει γράψει μουσική για δυο κομμάτια και στίχους για ένα, η Σάννυ Μπαλτζή μας έχει γράψει ένα κομμάτι, και το "Φτάνει να 'μαστε μαζί" έχει γράψει μουσική ο Άλεξ Παναγής μαζί με το Δημήτρη Φάκο. Το "Φυλαχτό" το γράψαμε παρέα.
Στο δίσκο σας υπογράφετε την μουσική και τους στίχους σε ένα κομμάτι. Σε μια μελλοντική δουλειά θα θέλατε να συνεισφέρετε περισσότερο και στιχουργικά αλλά και σαν συνθέτες σε μια δισκογραφική δουλειά;
Έχουμε κάποια τραγούδια ήδη έτοιμα, αλλά ίσως να μην ταιριάζανε στο ύφος αυτής της δουλειάς και να μην είμαστε ακόμα αρκετά ώριμοι, ώστε να βγει προς τα έξω. Η αλήθεια είναι ότι δουλεύουμε καινούργιους στίχους και μουσικές συνέχεια. Ωστόσο, μας αρέσει να ακούμε κομμάτια για το δίσκο μας και να επιλέξουμε ποια θεωρούμε καλύτερα και να μην λειτουργούμε εγωιστικά, από την άποψη να μπει το δικό μας. Αν μπορέσουμε να γράψουμε κάτι δυνατό, εννοείται πως θα είναι στο δίσκο, όπως και το "Φυλαχτό" που το γράψαμε δύο βδομάδες πριν ολοκληρωθεί το cd. Απλά καθόμασταν σπίτι, το γράψαμε και το ηχογραφήσαμε για να μπει.
trimitonio_interview_4
…στις μέρες μας υπάρχει μια μιμητική τάση, δηλαδή βγαίνει ένα κομμάτι και αν κάνει επιτυχία, βγαίνουν άλλα πέντε πανομοιότυπα. Όταν ένας νέος καλλιτέχνης θέλει να μπει στο χώρο και να προσφέρει κάτι, πρέπει να είναι κάτι καινούργιο, διαφορετικά δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Ποιο κομμάτι είναι πιο ιδιαίτερο για σας και έχετε ξεχωρίσει από το δίσκο σας;
Μάριος: Όλα τα κομμάτια μας αρέσουν και για αυτό τα επιλέξαμε κιόλας μεταξύ πολλών άλλων κομματιών. Αλλά για μένα το πιο σημαντικό κομμάτι είναι το "Φυλαχτό", γιατί βγήκε μέσα από την ψυχή μας και θέλαμε να πούμε ένα ευχαριστώ, και στην Πέγκυ Ζήνα για την οποία το γράψαμε, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο δρόμο μας.
Το τραγούδι τους «Μαρκαδόρος», μία ερωτική μπαλάντα σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Φάκου, παίζεται ήδη στα ραδιόφωνα κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Πως αισθάνεστε για αυτή την επιτυχία, γνωρίζοντας την πολιτική των ραδιοφώνων σήμερα;
Η απάντηση σε αυτό είναι ο Δημήτρης Φάκος που έγραψε το τραγούδι, αν και είναι ανοιχτό πνεύμα ο Δημήτρης και γράφει τραγούδια χωρίς να σκέφτεται αν θα παίξουν στο ραδιόφωνο ή όχι, και έτσι έγινε και με το "Μαρκαδόρο". Δεν είναι κακό να είναι "κλειδωμένες" οι λίστες στα ραδιόφωνα, γιατί μπορεί η γραμμή τους να είναι να παίζουν τραγούδια από το εξωτερικό. Δεν μπορούμε να φύγουμε από αυτό το ρεύμα της εποχής, ωστόσο αρκετές μπαλάντες έχουν αγαπηθεί από το κόσμο και έχουν παίξει στα ραδιόφωνα. Σε καμία εποχή δεν έλειπε η μπαλάντα από το ελληνικό ρεπερτόριο σε ένα ραδιόφωνο, οπότε αν έχει να σου πει κάτι στην ψυχή θα παίξει. Από την στιγμή που επιλέξαμε ότι το πρώτο μας single θα είναι ο "Μαρκαδόρος", πιστεύαμε σε αυτό το κομμάτι εκατό τοις εκατό και θεωρούμε πως έχει να δώσει κάτι.
"Η ζωή τα 'χει μ' άλλον" λοιπόν...Τι θέλετε να πείτε με αυτό το κομμάτι;
Πρόκειται για ένα συμβολικό κομμάτι. Αρχικά, η κάθε γυναίκα που αναφέρεται στο κουπλέ συμβολίζει κάποια πράγματα στη ζωή που νομίζουμε ότι θα μας φέρνουν ευτυχία και τα κυνηγάμε, αλλά τελικά δεν βρίσκουμε την ευτυχία και μέσα από αυτό το πράγμα καταναλωνόμαστε και στο τέλος χάνουμε την ουσία της ζωής γιατί "η ζωή τα 'χει μ' άλλον".
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σας που σας κάνει να ξεχωρίζετε από άλλες μπάντες και σας δίνει μια θέση στη δισκογραφία;
Ότι είμαστε μια ομάδα! Επίσης ο ήχος των τραγουδιών μας έχει ταυτότητα και πιστεύουμε, αν και δεν ξέρουμε πόσο αντικειμενικοί είμαστε, ότι ο δίσκος μας όταν τον ακούς δεν θυμίζει κάτι άλλο εκτός από εμάς. Είναι "Τριημιτόνιο" και αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί στις μέρες μας υπάρχει μια μιμητική τάση, δηλαδή βγαίνει ένα κομμάτι και αν κάνει επιτυχία, βγαίνουν άλλα πέντε πανομοιότυπα. Όταν ένας νέος καλλιτέχνης θέλει να μπει στο χώρο και να προσφέρει κάτι, πρέπει να είναι κάτι καινούργιο, διαφορετικά δεν έχει λόγο ύπαρξης. Την αρχή έκαναν οι Onirama και για αυτό πέτυχαν κιόλας. Εμείς είμαστε ένα φωνητικό γκρουπ που κάνει τριφωνίες και αυτό πιστεύουμε πως είναι και το μεγάλο "advantage" μας πάνω στη σκηνή.
…το internet μπορεί να σου δώσει εικόνα και για αυτό πιστεύουμε ότι είναι το πιο δυνατό μέσο επικοινωνίας ανθρώπων. Μπορείς για παράδειγμα να μπεις και να πληκτρολογήσεις tralala.gr και να μάθεις όλα τα νέα της επικαιρότητας.
Θα βάζατε μια ταμπέλα για να χαρακτηρίσετε το ύφος της μπάντας σας;
Όχι, δεν βάζουμε ταμπέλα σε οτιδήποτε σχετίζεται με την μουσική. Η μόνη ταμπέλα που βάζουμε είναι "Μουσική".
trimitonio_interview_6
Τι μουσική ακούτε;
Άγγελος: Ο καθένας μας ακούει διαφορετικά πράγματα και αυτό βγαίνει μέσα από τους Τριημιτόνιο, καθώς ο καθένας φέρνει τις επιρροές του και όλα αυτά έρχονται και δένουν μέσα στο γκρουπ. Εγώ προσωπικά έχω περισσότερες επιρροές παραδοσιακής μουσικής και έντεχνης, όπως την ονομάζουμε σήμερα, αλλά και αγγλικές επιρροές.
Μάριος: Ακούω τα πάντα και μου αρέσει να ακούω τους ήχους και την μουσική που έχει να δώσει κάθε εποχή και πάνω σε αυτό να χτίζουμε με την δική μας έμπνευση. Είναι ωραίο να ακούς για παράδειγμα τη δεκαετία του '60 και να χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένους ήχους. Μου αρέσει όμως τα κομμάτια να έχουν ωραίο στίχο και να έχουν να σου πουν κάτι.
Για την Eurovision θα καταλήξουμε στα τρία-τέσσερα τραγούδια τα οποία θα στείλουμε στην ΕΡΤ, και θα αποφασίσει ποιο από αυτά θα διαγωνιστεί στον τελικό της Ελληνικής συμμετοχής…. Κατά 99%, ο στίχος θα είναι ελληνικός!
Ποια συγκροτήματα, παλαιότερα και νέα, ξεχωρίζετε από την Ελλάδα και το εξωτερικό;
Τα τελευταία χρόνια πιστεύουμε ότι οι Onirama, πάνε πάρα πολύ καλά και γράφουνε και πάρα πολύ ωραία κομμάτια, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούμε και εμείς στα live μας.
Από το εξωτερικό είναι πάρα πολλά συγκροτήματα που θαυμάζουμε, όπως οι Scorpions και οι U2 από τα παλαιότερα, και οι Kings of Leon από τα νεότερα.
trimitonio_interview_7
Ποιο μέσο θεωρείται καταλληλότερο για να προβάλετε την δουλειά σας;
Το κάθε μέσο επικοινωνίας είναι πάρα πολύ σημαντικό και είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει και το internet, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση. Είναι μοιρασμένοι οι ρόλοι τους. Σίγουρα η τηλεόραση, όταν έχεις να κάνεις με εικόνα, σε βοηθάει πολύ. Ωστόσο και το internet μπορεί να σου δώσει εικόνα και για αυτό πιστεύουμε ότι είναι το πιο δυνατό μέσο επικοινωνίας ανθρώπων. Μπορείς για παράδειγμα να μπεις και να πληκτρολογήσεις tralala.gr και να μάθεις όλα τα νέα της επικαιρότητας.
Αυτό το καιρό εμφανίζεστε στο Fever στο πλευρό του Σταμάτη Γονίδη και του Γιάννη Πάριου. Πως αισθάνεστε για αυτή την συνεργασία;
Άγγελος: Σίγουρα από μια τέτοια συνεργασία παίρνουμε συνεχώς πολλά. Νιώθουμε ότι ζούμε ένα όνειρό, καθώς δεν το περιμέναμε.
Μάριος: Πολλές φορές, τα δυο τελευταία χρόνια που ασχολούμαστε επαγγελματικά πλέον με την μουσική, φοβήθηκα μήπως φθαρεί αυτό, δηλαδή όταν κάτι πια είναι η δουλειά σου, αλλάζει μορφή και δεν είναι πλέον αυτό που σε ευχαριστούσε πάντα. Ωστόσο, τα τελευταία δυο χρόνια, ζω για τα λεπτά που είμαι πάνω στη σκηνή και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά αν πάλι αναρωτιέσαι ότι περάσει ο χρόνος και φθαρεί αυτό που κάνεις, η απάντηση έρχεται από αυτό το μεγάλο σχολείο και από αυτούς τους ανθρώπους που είναι στην ηλικία που είναι, με τόση πορεία από πίσω τους και βγαίνουν πάνω στη σκηνή με μια απίστευτη ενέργεια. Αυτό σου δίνει ελπίδες ότι θα φτάσεις στην ηλικία τους και θα το κάνεις και εσύ με την ίδια ενέργεια.
trimitonio_interview_8
Πως είναι η συνεργασία σας επί σκηνής με την Βαλάντω Τρύφωνος στο Fever;
Πράγματι, τραγουδάμε μαζί ένα στιγμιότυπο και έχουμε "δέσει". Η Βαλάντω είναι ένα πολύ καλό ταλέντο και πιστεύω έχει να δώσει αρκετά.
Δεν φοβηθήκατε μήπως η συμμετοχή σας σε τόσο μεγάλα σχήματα, σας αλλοιώσει και χάσετε έτσι την ταυτότητα σας;
Αν αγαπάς την μουσική, όπου και να την κάνεις, μπορείς να παραμείνεις αυτός που είσαι. Μας αρέσουν οι μουσικές σκηνές, γιατί είναι μια πιο απλή και φιλική κατάσταση μεταξύ εμάς και του κόσμου, αλλά μας αρέσει επίσης και όταν πάς σε ένα γεμάτο μαγαζί. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα που έχουν ως κοινό στόχο να περάσει καλά ο κόσμος και αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε με σεβασμό πάντα στην μουσική. Κάνουμε το ίδιο πρόγραμμα που θα κάναμε και σε μια μουσική σκηνή, χωρίς μεγάλες διαφορές. 
trimitonio_interview_9trimitonio_interview_10
Ωστόσο ο χρόνος που σας δίνεται σε μια μουσική σκηνή δεν είναι ίδιος με αυτό της μεγάλης πίστας.
Είναι εντελώς διαφορετικός, καθώς όταν παίζαμε σε μουσικές σκηνές, είχαμε αναλάβει εξ' ολοκλήρου το πρόγραμμα και η βραδιά ήταν δική μας. Όταν δουλεύουμε με μεγάλα ονόματα, απλά συμμετέχουμε σε μια βραδιά μεγάλων τραγουδιστών και για εμάς αυτό είναι μια επιπλέον εμπειρία. Όλες αυτές οι συνεργασίες που κάναμε μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, με ανθρώπους που διαπρέπουν χρόνια, μας έχουν δώσει πάρα πολλά και λειτουργούν σαν σχολείο. Ωστόσο φροντίζουμε να μην είμαστε σε απόσταση από το κόσμο αλλά να έχουμε επικοινωνία και έτσι να γινόμαστε μια παρέα όλοι μαζί και να περνάμε ωραία. Φυσικά υπάρχουν και τραγουδιστές που φαίνονται πάνω στη πίστα απόμακροι. Εμείς όταν ανεβαίνουμε στην σκηνή νιώθουμε σαν μια παρέα που κάθεται και τραγουδάει γύρω από την φωτιά. Αυτό είναι που θέλουμε να περάσουμε στο κόσμο, είτε βρισκόμαστε σε μια μεγάλη σκηνή, είτε σε μια μικρή.
trimitonio_interview_12
Ήδη μετράτε στο δυναμικό σας πολύ δυνατές συνεργασίες με με τους: Πέγκυ Ζήνα, Δημήτρη Μητροπάνο, Σάκη Ρουβά, Γιάννη Πάριο, Σταμάτη Γονίδη, Νίνο, Γιώργο Σαμπάνη. Με ποιο άλλους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Είναι αρκετοί αυτοί που θα θέλαμε να συνεργαστούμε, όπως η Έλενα Παπαρίζου, ο Αντώνης Ρέμος, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, οι Onirama, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γιάννης Κότσιρας.
trimitonio_interview_13Και τώρα ας περάσουμε στο θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο από τη Eurovision. Πως προέκυψε η πρόταση από την ΕΡΤ, να εκπροσωπήσετε την χώρα μας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού
Προέκυψε από την συνεργασία των συνεργατών μας και της εταιρίας μας με την ΕΡΤ. Ήρθε στο τραπέζι αυτή η πρόταση, εννοείται την δεχτήκαμε με πάρα πολύ χαρά και αισιοδοξία. Πηγαίνουμε γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ καλό και δεν έχουμε να χάσουμε κάτι μουσικά.
Το είχατε σαν σκέψη στο μυαλό σας να πάρετε μέρος σε αυτό το διαγωνισμό στο μέλλον;
Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχαμε σκεφτεί. Είμαι fan της Eurovision από μικρό παιδί και γενικά παρακολουθούσα ό,τι είχε σχέση με την μουσική. Δεν το είχαμε σαν σκέψη, ωστόσο όμως όταν μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία, την "αρπάξαμε".
Έχετε επιλέξει τα κομμάτια που θα στείλετε στην ΕΡΤ; Ο στίχος θα είναι ελληνικός;
Είμαστε στη φάση που ακούμε συνέχεια τραγούδια για να διαλέξουμε τα καλύτερα. Μετά από αυτή τη διαδικασία θα καταλήξουμε στα τρία-τέσσερα τα οποία θα στείλουμε στην ΕΡΤ, και θα αποφασίσει ποιο από αυτά θα διαγωνιστεί στον τελικό της Ελληνικής συμμετοχής. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε το κομμάτι με τον Άλεξ Παναγή, που είναι άνθρωπος της λεπτομέρειας, επαγγελματίας και θα μας βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι! (γέλια) Κατά 99% για να μην είμαι απόλυτος, ο στίχος θα είναι ελληνικός.
Πως σας φάνηκε η απόρριψη του Γιάννη Σαββιδάκη από το διαγωνισμό;
Δημήτρης: Επειδή είμαι από μικρός μεγάλος θαυμαστής του Σαββιδάκη, το θεωρώ άδικο που έφυγε. Από ότι άκουσα απορρίφτηκε λόγω ηλικίας, αλλά ο Σαββιδάκης είναι ο αιώνιος νέος, από τον καιρό που τον θυμάμαι δεν έχει αλλάξει.
Πως σας φαίνεται η υποψηφιότητα της Νίκης Πόντε, που και αυτή θα είναι μια από τους υποψήφιους και θα διαγωνιστεί στον ελληνικό τελικό;
Είναι μια πάρα πολύ καλή τραγουδίστρια και, από όσο την έχουμε παρακολουθήσει στο παιχνίδι, φαίνεται να δουλεύει πάρα πολύ πριν ανέβει στην σκηνή και φωνητικά και χορευτικά. Δείχνει να κάνει πάρα πολύ σκληρή δουλειά και αυτό μετράει. Η Νίκη έχει σπουδάσει αυτό το πράγμα και το κάνει και πολύ καλά, για αυτό και τη θεωρούμε φαβορί στο παιχνίδι.
trimitonio_interview_11

Παιδιά καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε! Σας ευχαριστούμε πολύ!




Ευχαριστούμε το Café Supper, Σινά 6 Κολωνάκι για την όμορφη φιλοξενία! 

apo www.tralala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου